Müzikten Para Kazanma Yolları

Düşünsenize bir hobiniz var ve bunda gerçekten çok başarılısınız, ömrünüz boyunca bu hobinizi gerçekleştiriyorsunuz ve birileri size karşılığında para veriyor. Kulağa çok hoş geliyor değil mi?
Bu yazımızda sevdiğin işi yaparak nasıl ek gelir elde edebileceğin hakkında fikirlere yer vereceğiz.
#1 Stok Müzik Satmak
Hayal edin, besteleriniz dünyanın dört bir yanında TV programlarında, filmlerde kullanılıyor, bu hoşunuza gitmez mi ?
Bu şekilde binlerce dolar kazanan insanlar varken siz neden duruyorsunuz?
Bunu nasıl yapabiliriz sorusuna gelecek olursak; örneğin StockSounds adındaki platformda bir müzisyen 5 yıl boyunca 5000'den fazla parça satmayı başarmış. Parçaların minimum satış fiyatı ise 10-15$ olduğu söyleniyor. Elbetteki bu paranın içerisinde giderlerde var fakat giderler düşüldüğünde bile gayet güzel rakamlar söz konusu olabiliyor. Bunlar haricinde eğer parçalarınızı filmler ve Youtube kanalları gibi platformlara satmayı başarırsanız geliriniz parça başına 100-200$ olabiliyor.
Stok eserler genelde oldukça iyi prodüksiyonlarla kaydedilir. Günümüzde stüdyo ekipmanlarının ucuzlaması ve küçülmesiyle, birçok müzisyen evinde oldukça küçük ekipmanlarla stok müzik üretiyor. Temel prodüksiyon için iyi bir bilgisayar, audio interface, midi klavye, daw (ableton, cubase vb müzik yazılımları) ve monitor hoparlöre ihtiyaç duyuluyor. Bunların yanında müzik teorisi ve prodüksiyon bilgisi de önemli.
Kullanabiliceğiniz programlara gelecek olursak ;
Pound5
AudioJungle
PremıumBeat
AudioNetwork
örnek olarak gösterilebilir.
#2 Müzik Dersi Vererek Para Kazanma
Tüm profesyonel süreçleri bir kenara bırakıp kendi yağınızda kavrularak para kazanmanızda mümkün tabi ki. Günümüzde müzik dersi vererek para kazanmak birçok amatör müzisyenin de gelir kaynağı olmuş durumda. Bazıları çeşitli kurslarda ya da çevresine özel ders vererek bunu yaparken, kimi müzisyenler de udemy gibi platformlar üzerinde kendi özel kurslarını oluşturup para kazanıyor.
#3 Sample Yaparak Para Kazanma
Bazı müzisyenler kendi parçalarını zenginleştirmek için “sample” adı verilen kısa melodi ya da altyapılar satın almayı tercih ediyor. Özellikle rap müzik ya da elektronik müzik gibi tarzlarda bu sıkca yapılan bir yöntem. Hatta bazen aynı sample’ı satın alan müzisyenler arasında taklit tartışmaları da yaşanıyor.
İşte bu sample’ları üreten müzisyenler de var. Loopmasters en popüler sample arşivlerinden biri. Konu hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak için incenelebilir. Elbette daha profesyonel müzisyenlerle çalışsalar da daha esnek satış imkanı tanıyan kütüphaneler de var. Splice bunlardan biri.
#4 DJ'lik Yaparak Para Kazanma
Elektronik müziği seviyorsunuz, DJ ekipmanınız var ve bu ekipmanları nasıl kullanacağınızı biliyorsunuz, O zaman daha ne? Tek ihtiyacınız olan bir çalma listesi ve özgüven. Tabii örnek mixlerinizi sergilemek adına bir de sosyal medya profili veya müzik portallarından birinde bir sayfa oluşturmak akıllıca bir hamle olur.
Hemen hemen her şeyin internet tarafından şekillendirildiği bu çağda, etkili kullanabilirseniz internet size hiç hayal edemediğiniz kapılar açabilir.
#5 Canlı Müzik Yaparak Para Kazanma
Enstrüman çalarak para kazanmak, müzikten para kazanmak isteyenler için oldukça popüler bir seçenek. Genç müzisyenlerin kazandığı paralar genellikle canlı müzik ile sağlanıyor. Sadece bir gitardan para kazanmak bile mümkün olabiliyor. Mesela birçok insan çeşitli mekanlarda hobi amacıyla müzisyenlik yaparak para kazanıyor. Bu elbette yorucu ama bir o kadar da eğlenceli bir yöntem. Sadece sahne almak istediğiniz mekanın güvenilirliği ve ziyaretçi kitlesini de göz önünde bulundurmakta fayda var. Canlı müzik yapmak birçok insan için aynı zamanda bir sosyalleşme yolu olarak da görülüyor.
Umarız sizlere yardımcı olabilmiş ve ek gelir elde etmenizi sağlayabilmişizdir. Umarızki müzik hayatınızın her anında yanınızda olur ve size yol göstermeye devam eder :)